jun
11
2014

Västra Vätterleden

Tog ledigt från jobbet en dag för att springa längs Västra Vätterleden

 

västra vätterleden

Tänk vad fantastiskt, att få tillbringa en hel dag tillsammans med sina löparskor! 🙂

En morgon efter att barnen gått iväg till skolan körde Elisabeth (min kära hustru) ut mig till Hökensås. Dagens pass startade vid Hökensås Semesterby. Planen var att springa etapp 7 o 8, det blir ca 50 km. På eftermiddagen blev jag upphämtad vid VIP-macken i Mullsjö.

 

Västra Vätterleden är drygt 180km och består av 8 etapper.
Den sträcker sig från Stenkällegården i Norr till Mullsjö i söder.
I norr ansluter leden till Bergslagsleden och i söder kan man fortsätta längs Södra vätterleden…

 

Etapp 7, ca 17km. Hökensås Semesterby – Fagerhult

Leden slingrar sig i genom kuperad tallskog, till enbörjan följer man ett skidspår som sedan viker av tillbaka till utgångspunkten. Efter ett par km kommer man fram till fiskesjöarna, en hel drös sjöar som avlöser varandra.

Solen sken och värmde, jag njöt av den härliga skogsluften. Så snart man lämnat en sjö i ryggen kom man fram till nästa, leden liksom gjorde slalomsvängar mellan de små sjöarna o gölarna. Bitvis sprang man precis vid vattenbrynet för att sedan vika av över någon kulle och ner mot nästa sjö, riktigt rolig löpning! 🙂

 

Denna etappen rekommenderas starkt! 

 

Efter en dryg mil lämnar man sjöarna bakom sig och stigen viker av åt öster mot Fagerhult där etapp 7 slutar.. I fagerhult finns en påfart till leden för de som väljer att börja eller sluta sin tur där och dit kan man också ta sig med buss…

 

Etapp 8, ca 31km. Fagerhult – Mullsjö

Den här etappen är ganska tuff, börjar med mycket uppför för att sedan plana ut och sedan ännu mer uppför till Hökensås högsta punkt, men sedan på andra sidan går det utför igen..

 

skroksjon

Skönt med lunchpaus vid Södra Kroksjön efter att ha sprungit i 21 km…

Efter 5 km in på etapp 8 kommer man fram till Södra Kroksjön, en liten oas i tallskogen! Där finns vindskydd bord och till o med utedass… Här pausade jag en stund, fixade mat och sträckte ut benen lite…

Jag provade något nytt, nämligen att ha med en påse frystorkad mat och en termos varmt vatten, Sim sala bim och Whola, efter att ha mixat dessa två ingredienser i 10 minuter hade jag energirik Tacostuvning. Tyvärr smakade maten sådär, det finns andra varianter av frystorkat som är godare…

Efter södra kroksjön springer man ömsom på små stigar och ömsom på grusväg och innan du vet ordet av har du förverkat dina km och då befinner du dig i Mullsjö. 🙂

 

Kan som sagt verkligen rekommendera Västra Vätterleden till dig som gillar Trail!

Speciellt etapp 7 var helt underbar!

 

 

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+
Written by Trailfinnaren in: Maror / Ultror,Trail |

Inga kommentarer »

RSS feed for comments on this post.


Leave a Reply

 

Design: TheBuckmaker.com WordPress Themes