jul
01
2014

Pilgrimsleden Hjo – Kungslena

pilgrimsymb

Jag har länge velat vandra den relativt nyöppnade pilgrimsleden Hjo – Kungslena.

Redan för ett år sedan var förberedelserna i full gång, det skulle ta 2 dagar att ta sig till fots från Hjo till Kungslena, men diverse saker kom emellan och jag fick till slut lägga dessa planer på hyllan. Nu har jag hämtat ny inspiration och hoppas i stället kunna springa denna sträcka, typ som ett härligt Ultrapass…

Men för att inte familjen skall behöva bli allt för uppbokade och lidande av mina projekt, (tänker på lämning och hämtning) så vänder jag på turen, tar morgontåget till Falköping dit jag räknar komma fram ca 09 på morgonen. Därifrån tänkte jag sedan springa till Kungslena (ca 18 km) och sedan följa pilgrimsleden till Hjo (ytterligare 44km).  Jag vänder alltså på steken springer bakifrån, från Falköping till Hjo…

 

Skärmavbild 2014-07-01 kl. 20.07.53

 En banskiss jag gjorde i all hast…

Det som verkar trevligt med pilgrimsleder är att man delar upp distansen i korta delmål, för varje kyrka man passerar kan man stanna och stämpla sitt pass, jag ser det som en sorts belöning under resans gång, deldistanserna är alltifrån ca 5 till 13 km…

I detta fall kommer jag att stämpla i Kungslena Kyrka, Hömbs Kyrka, Fröjereds Kyrka, Klämmesbo Missionshus, Norra Fågelås Kyrka samt i Hjo kyrka.

Tänkte även vid dessa delstop passa på att fylla på med energi och vätska, skall kolla med ”Pilgrimsleder Skaraborg” man kan fylla sina vattendepåer vid kyrkorna, i så fall behöver jag inte ha med mig lika mycket vätska och på så vis spar jag förhoppningsvis ett par kilon på ryggen…

 

För att du skall bli inspirerad har jag saxat en färdbeskrivning från ”Pilgrimsleder Skaraborg” en förening som underhåller leden, arrangerar vandringar mm…

 

Leden du nu skall vandra är totalt 4,4 mil och leder dig först till Hjo kyrka och sedan vidare till Norra Fågelås medeltida kyrka. Dit är det 5 km. Därefter vandrar du vidare genom Almnäs Egendom också med anor från medeltiden, omnämnt 1226 som klostergård under Alvastra. Numera tillverkar man där ost efter recept från medeltiden. Den säljs i gårdsbutiken.

Sedan leder pilgrimsleden dig upp över karga Hökensås östra sida. Här möts du av en norrlandslik natur.Tar du den lilla extra turen fram till ”Böjan” öppnar sig landskapet åt öster och man har en vidunderlig utsikt över Vättern.

När du så vandrar nerför Hökensås västra sida väntar Klämmesbo by. Därefter går leden via en gångbro över ån Yan samt små skogsområden till Fröjered och kyrkan mitt i byn. Där passerar du ån Tidan.

Efter att ha passerat Orleka väntar Hömbs by med kyrka som har anor från medeltiden samt byns äldsta hus, den tidigare fattigstugan som använts som ”luffarhotell” ända in på 1970-talet. Du vandrar så vidare förbi Kaflås Egendom med odlingslandskap och vacker våtmark. Här finns stora möjligheter att se vilda djur. Och når sedan till Kungslena by som ligger högt vid foten av Varvs– och Plantaberget. Här finns Kungslena medeltida kyrka som byggdes på 1200-talet.

Väljer du att starta i Kungslena kan du ta dig dit via buss linje 303 och hållplats Kungslena Mad. Därefter vandrar du landsvägen upp till Kungslena Kyrka, ca 2 km

 

Det spritter i benen på mig då jag skriver detta inlägg, jag är sjukt taggad för denna utmaning!

Du kanske är sugen att haka på, antingen hela eller delar av turen? Hör av dig så snackar vi ihop oss! (Ps. jag är nybörjare när det kommer till Ultror, jag springer långsamt…) Är du snabb får du ha tålamod, om du är långsam ja då håller vi nog samma takt… 🙂

 

Ps.

Denna utmaning ligger ett par veckor fram i tiden, tänkte inleda min semester med denna drygt 65km långa utmaning, Preliminärt datum är lördag 12 juli

Dock vill jag inte enbart att denna tur skall bli en plåga för mitt psyke, jag vill också njuta av turen, därför genomför jag bara denna utmaning om vädret är till belåtenhet, annars blir datumet framflyttat…

Med belåtenhet accepterar jag de flesta väderförhållanden utom ihållande regn… (Det är ju liksom inget lopp så jag är inte 100% bunden till ett datum.)

 

Kommer nog skriva mer om mina förberedelser när det blir dax, så håll utkik…

 

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+
Written by Trailfinnaren in: Löpning,Maror / Ultror |

Inga kommentarer »

RSS feed for comments on this post.


Leave a Reply

 

Design: TheBuckmaker.com WordPress Themes