aug
23
2014

Hur får man ner sin puls?

puls

Under det senaste intervallpasset dök jag på en intressant frågeställning…

 

Kan man aktivt jobba ner sin puls, eller är det kondisen som avgör?

 

Ja alltså man kan ju vila så klart, men kan man aktivt öka påskyndande av att få ner sin puls efter en ansträngning genom att exempelvis lära sig rätt teknik, tänker på andning och rörelse?

Frågan uppstod som sagt då vi körde snabba intervaller, vi kutade allt vad vi hade uppför en backe, direkt när intervallen var över skulle vi vända och jogga ner till start och sedan direkt på nästa intervall osv. helt utan vila…

Den enda stunden man hade att återhämta sig var när man joggade ner till start. Man han knappt få ner pulsen alls innan det var dags för nästa intervall.

Senare i pausen var det en i teamet som frågade hur skidskyttar gör, de borde ju ha samma problem när det kommer in på skjutstadion. Kan man öva upp en viss andningsteknik för att snabbt syresätta musklerna och återhämta sig eller hur gör man för att få ner flåset? Eller är det bara som så att den fysiska formen avgör, alltså hur bra kondis man har?

Såg en intervju med Sarah Sjöström nu under EM i Berlin, hon vann guld i 100m fristil och bara 10 minuter senare skulle hon simma 50m fjäril, även där vann hon guld. Reportern frågade hur hon kunde återhämta sig så snabbt mellan passen, svaret var att hon försökte röra på sig för att jobba bort mjölksyran och sedan aktivt försöka få ner pulsen, men vad menade hon?

Kanske är det då bättre att exempelvis jogga tillbaka efter en intervall än att gå, just för att jobba bort slaggprodukter?

Ja frågorna är många och jag har försökt att scanna av nätet, men har inte funnit något tydligt svar, så om du är kunnig inom den fysiologiska världen, tveka inte att svara! 🙂

 

 

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+
Written by Trailfinnaren in: Övrigt |

Inga kommentarer »

RSS feed for comments on this post.


Leave a Reply

 

Design: TheBuckmaker.com WordPress Themes