sep
07
2014

Löpning + Mamma Pappa-tid = Sant

De flesta skriver nog under på att kvalitétstid föräldrar emellan är något bra, framför allt under småbarnsåren då allt kretsar kring barnen och livspusslet, då man lätt glömmer av att man faktiskt själv är en individ… Det svåraste dock är att få kontinuitet i denna kvallitétstid så att det inte bara blir en engångshändelse…

Ensam egentid i form av löpning är för mig riktigt bra och meditativt, speciellt traillöpning för då slipper jag konfronteras av stadens puls och rytm, för att inte tala om trafiken …

Ensam egentid tror jag är jätteviktigt, men att alltid spendera egentiden själv utan sin partner gör ju inte precis att man kommer närmre varandra och det är detta som det här inlägget kommer att handla om…

Skärmavbild 2014-09-07 kl. 00.35.42

 

Så kan det exempelvis se ut i min kalender… 😉

För att jag och Ebba inte skulle växa ifrån varandra under småbarnstiden bestämde vi oss för att avsätta en kväll i veckan till oss själva, vi skulle göra något tillsammans utan barn, exempelvis gå på bio, äta en god middag (ute eller hemma), gå en promenad eller ta en picknick, ptja det kan vara vad som helst… Tiden skulle vara inskriven i kalendern och inget annat fick bokas på denna tid.

Varje söndagseftermiddag får jag fortfarande popupp i mobilen som påminner om denna avsatta kväll, för vi har fortsatt att praktiserar detta. Viktigt också att barnen inte får störa oss under denna tid, (inte ens då vi är hemma). Kan låta hårt, barnen hade lite svårt i början att inte komma rusande till oss när något syskon gett den andre ett tjuvnyp eller sagt något taskigt… Men med tiden lärde de sig respektera våran tid och vi hade så klart sett till att de hade egen underhållning under denna kväll… Tiden vi avsatte kom vi att kalla ”Äktenskapstid” men barnen bytte senare namn på denna kväll till ”Mamma Pappa -tid…”

Nu i efterhand då man ser tillbaka några år som vi kört detta så tror jag verkligen att denna tid varit betydande för våran relation, jag och Ebba har fått en starkare relation och barnen har fått mer uppmärksamhet övrig tid. Nu är barnen större och mer självgående men vi håller som sagt fast vid vår ”Mamma Pappa -tid”.

 

hokensas1

Vid Hökensås Camping och stugby utgår 4 spår i olika valörer: 2  5,5  11,5  och 19 km

Som jag inledningsvis skrev är min egen egentid i form av löpning bra, men det går faktiskt att ha kvallitétstid tillsammans med sin partner även då man springer, vi kan kalla det för ”dubbel kvalletid”, dels för att man gör något tillsammans som båda uppskattar, dels för att man delar en upplevelse som man kan prata om efteråt…

Det gick upp för mig idag då jag och Ebba åkte till Hökensås för en löptur, det blev 19km i ”pratfart”. Vi sprang en fantastisk tur tillsammans och pratade om allt mellan himmel och jord, så klart, naturen och det vackra vädret hjälpte till att skapa en riktigt härlig stund.

Jag förstår att detta kanske inte funkar för alla, jag och Ebba har ju fördel av att vi båda älskar traillöpning, men jag tror att många par kan hitta något gemensamt intresse (det måste ju inte vara löpning) eller varför inte prova något nytt? Det kan ju bli ”eran” nya grej liksom…

Som sagt, vi sprang 19km, jag njöt från första stund, vet att Salomon Trailtour gick i Huskvarna idag, ett lopp i flera distanser som iofs hade varit kul att ställa upp i, men jag kände mig inte redo för ett lopp, känner mig inte återhämtad efter förra lördagens fjällopp och dessutom sprang jag nytt PB på milen i onsdags, då tog jag ut mig totalt så dagens lugna långpass tror jag var precis vad min kropp behövde!

Vi startade vid Hökensås Camping och stugby, där ifrån utgår flera spår i olika längd från två till 19km och här passerar även Västra Vätterleden.

Jag visste sedan tidigare att det fanns ett längre spår och det var detta spår vi skulle testa men kruxet var att jag inte mindes hur långt det var, i bilen på vägen ut pratade vi om detta och kom fram till att det förmodligen borde vara 16, 21 eller 25km, vi visste alltså inte hur långt vi skulle springa, men det visade sig bli 19km…

 

hokensas2

 Fantastiska leder, att springa i Hökensås rekommenderas! 

Först sprang vi 7km i härligt kuperad skogsmiljö, mellan små sjöar och gölar, över åsar och ner i dalgångar. Vid 7km kom vi ut på ett kalhygge där sikten bredde ut sig, vi befann oss nu på en höjd och såg 2 eller möjligen 3 sjöar där folk trängdes med sina fiskespön… På denna höjd tog vi en kort paus, drack vatten,  tog lite bilder till bloggen och spelade in ett filmklipp. Sedan fortsatte vi 7km på små stigar och större grusvägar, men hela tiden i tallskog, vid 14 km tog vi ännu en kort drickapaus…

Det var varmt men vi njöt av landskapet, råkade missa en markering och sprang fel ca 300 meter, blev till att springa tillbaka och göra rätt… Annars var leden otroligt välmärkt, man hade i princip alltid nästa markering i blickfånget.

Sista två km var vi riktigt törstiga, vattnet var slut för oss båda men vi hade blandat till ett par flaskor med sportdricka som väntade på oss i bilen…

Som sagt, en riktigt härlig tur och väldigt skönt att inte känna sig helt slut efteråt som man annars vanligen gör då man sprungit i högre tempo…

 Well well, detta var lite tankar, tips och idéer från mig trailfinnaren, om hur vi, jag och Ebba har lyckats få vardagen och relationen att fungera och det jag egentligen vill säga är att löpning är ett utmärkt tillfälle att umgås….

 

Happy run!

 

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+
Written by Trailfinnaren in: Löpning,Löprundor |

Inga kommentarer »

RSS feed for comments on this post.


Leave a Reply

 

Design: TheBuckmaker.com WordPress Themes