sep
09
2014

Ett annorlunda backpass med ”Ko-möte”

Efter Fjällmaraton Sälen har jag insett att jag behöver träna på backar, det är backar som är min akilleshäl, det är där jag tappar fart och placeringar. 

Därför bestämde jag mig för att dra ut på ett backträningspass, dock inte klassisk backträning där man kör intervaller i backe, nej jag var ute efter att springa i långa backar och träna på att disponera min energi rätt och förhoppningsvis med uthållighet, styrka och fettförbränning som lön…

Resultatet är att jag har varit helt slut idag! Haft träningsverk ”from hell” så förmodligen fick jag ut något av passet, hoppas nu i att kroppen skall vara fullt återhämtad till på lördag, då springer jag löprallarn

 

Skärmavbild 2014-09-09 kl. 21.00.09

Mitt backpass i profil

Hur gick jag då tillväga under detta backpass, jo jag sprang helt enkelt till ett antal långa backar i trakten och kutade upp för dem.

Turen började med de två långbackarna i Klerebo, sedan sprang jag till OK Gränsen i Habo och ”mördarbacken”. Halvvägs dit blev det mörkt o jag fick slå på pannlampan, det var då jag insåg att man inte kan springa lika snabbt på stigarna i mörker. Verkligen läskigt och ovant att springa i skogen med pannlampa, måste hela iden ha koll på rötter, stenar gropar och andra hinder, förutom ljuskäglan som följer med vart jag riktar blicken så är allt runt omkring mig helt svart.

Det blev till att springa försiktigt, vill inte råka ut för en stukad fot, men samtidigt försökte jag stå på efter bästa förmåga, för det är härlig att jobba med snabbt fotarbete på stigarna…

Till ”mördarbacken” i Habo är det 10km, jag kom uppifrån så bara till att springa nedför, vända och springa upp igen, när backen var avklarad vände jag åter tillbaka mot Bankeryd.

 

Kossor på nattbete, (bilden lånad från bondmoran.nu)

Efter några km kommer man ut i en Kohage, inga spår av kor, varken blajor eller leriga spår av klövar, skönt tänkte jag, bara att dra på då… Han knappt halvvägs in i hagen då jag såg reflexerna från ett dussintal ögon framför mig… Jag är inte rädd för kor, men då jag kom ensam i natten med min starka lampa så var jag rädd att skrämma dem, de såg ju inte vad jag var för något eftersom jag förmodligen bländade dem. Tänkte först springa runt, men då jag svepte med pannlampan åt sidorna såg jag ögonreflexer överallt… Jag drog av på takten och fortsatte framåt, sista biten valde jag att gå lugnt för att kossorna inte skulle få panik… Väl framme visade sig typ 20 kor, de stod mitt på leden och inte förrän jag kom alldeles nära, så nära att jag kunde klappa en av dem så blev de rädda och sprang iväg. Detta komöte hade kunnat bli ett mysigt videoklipp här på bloggen, men det slog mig först efteråt att jag borde ha filmat…

Ovanför Klerebo finns ett riktigt skönt och långt utförslöp, dit kommer man om man springer Bankerydsleden, nu valde jag att komma tillbaka denna vägen så att jag fick utförslöpet emot mig, en riktigt härligt seg och lång backe! 😛

Nästan hemma, vid 19km kom jag framtill det sista vägskälet, att svänga vänster (vilket var planen) betyder hemma om 1km, eller att fortsätta framåt och då ha 1km uppförsbacke. Jag var sjukt frestad att springa hem, speciellt eftersom jag redan sprungit 19km och dels för att jag inte hade med mig dricka och därför började bli riktigt törstig…

Jag valde ändå att fortsätta framåt, den sista sega utmaningen, det var tungt men gick bra, väl uppe var det två lätta km kvar hem, lagom distans att jobba bort mjölksyran på…

Detta var ett riktigt tufft pass som med facit i hand gick långsammare än vad det kändes, men så fick jag också möte med kor, ta det lugnt på stigarna i skogen och sist men inte minst betade jag av 7 riktigt tuffa backar! Hela passet slutade på 22 härliga km… 🙂

Nu taggar jag inför onsdagens löpträning med Team Nordic Trail!

 

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+
Written by Trailfinnaren in: Löpning,Löprundor |

Inga kommentarer »

RSS feed for comments on this post.


Leave a Reply

 

Design: TheBuckmaker.com WordPress Themes