sep
14
2014

Löprallarn 2014

Har inte alls varit inställd på att ställa upp i Löprallarn ett lopp som startar vid Hallbystugan som ligger 10km väster om Jönköping och har sitt mål i Bottnaryd (ännu längre västerut)

Loppet är 20 km och spåret går längs en gammal banvall, alltså spikrakt och få backar, det betyder lättsprunget men samtidigt väldigt enformigt.

En vecka innan loppet var det fortfarande relativt få anmälda, jag hade kollat igenom resultatlistan från 2013 och med de imponerande tider som presenteras där så var jag inte alls motiverad, jag var alltså tvungen att ligga på under 2h för att inte komma sist… Jag som aldrig sprungit 20 km på 2h…

Men min fru ville absolut springa detta lopp, hon tyckte vi skulle anmäla oss tillsammans… Efter lite övertalning anmälde vi oss till loppet att springa för Team Nordic trail… Vår plan var att göra detta till en heldag, att först springa loppet till Bottnaryd, sedan vila lite och springa tillbaka till Hallby (nedjogg) där bilen stod parkerad…

Dock dagarna innan loppet blev Ebba förkyld, hon vaknade upp på tävlingsdagen med ont i halsen och fick därför hoppa av, nu skulle jag alltså springa själv.

Det fanns möjligen en fördel med detta, Ebba kunde hämta upp mig i Bottnaryd och jag kunde då satsa mer på loppet och inte tänka på att spara krafter för att orka springa 20km tillbaka till Hallby.

 

Roxen runt Vättern…

Samtidigt som vi planerade för detta lopp fanns det en annan kille i en annan del av Sverige som planerade för sitt livs största prestation, att springa 30km runt Vättern.

 

roxenvatternbreyd

Kl 09:00 (en timme innan Löprallarns start) passerade Daniel Roxvret (till höger i bild) Bankeryd, jag mötte upp honom vid nyarpsrondellen och sprang med en kort bit, hoppas att det gav honom lite pepp.
Daniel som förmodligen måste ha varit trött verkade oförskämt pigg,
vid det här laget hade han sprungit 120km.

Han heter Daniel Roxvret (Roxen), i fredags kväll startade han i Motala, sprang söderut längs Vätterns östra sida, efter att ha sprungit hela natten rundade han Vätterns Södra spets och nu natten mot söndag rundade han den norra spetsen. I skrivande stund har han några få mil kvar till Motala…

Detta är Galet imponerande! Han springer för Läkare utan gränser och om detta kan du läsa mer på roxvret.se, där kan du även skänka en slant till just Läkare utan gränser…

 

Löprallarn.

Efter mötet med Roxen blev jag skjutsad till Hallbystugan, hämtade ut nummerlappen och inväntade sedan starten tillsammans med ca 100 andra löpare…

Mitt mål för dagen var att springa på under 2h (att inte komma sist), för att säga en tid så siktade jag på 1:55…

 

44291931-MkXyR

Bild från starten jag har nummer 339.
(Bilden lånad från http://www.rallarloppet.se)

Så gick startskottet, kände mig bra tillmods de första km och höll ett bra tempo på ca 4.30 och kände att jag flöt med strömmen, dock efter 3 km insåg jag att det här tempot det kan jag inte hålla länge till, var tvungen att komma upp med en strategi.

Bestämde mig då för att fortsätta trycka på tills 5km, hade nämligen på känn att jag skulle klara 5km under 5.0 takt, det har jag aldrig tidigare gjort… Efter 5km skulle jag dra ner lite på takten för att hitta ett tempo där jag kan ligga resten av loppet. Detta resulterade i ny personbästa på 5km, sänkte min tid till 24:34 och takten blev således 4:54.

 

44291981-BoQNa

Bilden tagen ca 3km in i loppet, höll ännu en hög fart och kände mig pigg.
(Bilden lånad från http://www.rallarloppet.se)

5Km

Kommande 5 km sprang jag ensam, det var minst 150 meter både framåt och bakåt till närmsta löpare.

Försökte nu att hålla mig under 6 takt, helst ligga på ca 5.30. Kändes som om alla löpare nu hade hittat sin egen takt, de som sprang snabbare än mig hade redan kommit förbi, och de som sprang lite långsammare än mig höll sig bakom, lite som på motorvägen då man kör med farthållare…

Jag tänkte flera gånger att de som ligger bakom mig såhär långt in i loppet är förmodligen tröttare än mig, vilket gör att de inte utgör något hot, däremot kunde jag försöka jaga placeringar framåt…

Men trots mitt resonemang, efter 10km blev jag omsprungen av tre löpare. Försökte att inte förlora dem ur sikte så jag ökade något men kom inte ikapp, de låg ca 50, 100 och 150 meter framför mig och så sprang vi tills det var 5km kvar…

 

15km

Efter 15 km kom loppets första backe, spåret gjorde en avstickare från ”rallarbanan” in på en grusväg som slingrade sig uppåt. Normalt hade denna backe inte inneburit några problem alls, men jag som är van vid tempoväxlingar behöver backar att ladda ur krafterna i för att sedan återhämta mig nedför. Hittills hade jag visserligen sprungit lättlöpt, men ändå pressat mina muskler i 15km utan att de fått återhämta sig, därför var benen väldigt stela och trötta när jag kom fram till denna backe. Men terrängen skulle bli till min fördel…!

De sista 5 km började jag räkna på min sluttid, exempelvis tänkte jag att just nu springer jag snabbare än 6 takt, de innebär 18 minuter på 3km, om klockan slår 1:32 vid 17 km då borde jag vara i mål på under 1:50. Det blev ett delmål och en morot för när klockan pep 17km då visade den just 1:32 och jag ökade takten något för att komma under 1:50.

Efter backen kom man in på en stig, dessutom gick det nedför. Löparna som tidigare sprungit om mig verkade inte ha samma förmåga att återhämta sig nedför och dessutom tror jag de hade lite problem med det ojämna underlaget. Sakta men säkert kom jag ifatt och förbi de två som legat framför, tog rygg på den sista löparen som jag märkte var trött.

Strax innan upploppet, innan man kom in på idrottsplatsen i Bottnaryd sprang vi på en smal stig, här gjorde jag ett litet ryck, sprang ut i skogen och förbi honom, trodde att han skulle haka på, men efter att ha gjort en tvär sväng inne på idrottsplatsen tittade jag över axeln och såg att han låg långt efter.

 

lrmal

Mållinjen vid Bottnaryds IP, gick i mål på tiden 1:47:40 

Målet

Framme vid mål väntade Ebba och barnen, jag klämde ut mina sista krafter på målrakan och steg över mållinjen på tiden 1:47:40.

Jag var väldigt glad över att med råge ha klarat mina mål, tror jag tog PB i alla tänkbara distanser, 1, 3, 5, 10, 15 och 20 km…

Jag vet inte om det var så taktiskt att ta personbästa på 1, 3, 5 km i början av ett 20km lopp, men det gick ju vägen den här gången 🙂

Mitt nya PB på milen är 52:52 och nu känns det inte längre så avlägset att klara sub 50. Det kanske inte blir i år, men förhoppningsvis kan jag nå dit nästa år…

 

Vad tycker jag då om Rallarloppet?

Jo det var en snäll bansträckning, nästan spikrak bana, man såg hela tiden 1-2km framför sig, svagt nedför och uppför, inga längre backar… Dock för mig som vanligen löper i skogen och gillar trail så var banan lite enformig.

Arrangemanget var enkelt men bra, de officiella tiderna uppdaterades snabbt på tavlan vid mål och resultatet kom snabbt upp på hemsidan.

Dock hade det varit trevligt om funktionärerna varit lite mer peppande. Det var många funktionärer vid vätskestationerna och på vissa platser ut med banan, men väldigt få hejarrop?!?

Trots att jag var omotiverad innan loppet så är jag glad att jag ställde upp, hamnade slutligen på en 33 plats…

 

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+
Written by Trailfinnaren in: Löpning,Tävlingar |

Inga kommentarer »

RSS feed for comments on this post.


Leave a Reply

 

Design: TheBuckmaker.com WordPress Themes