okt
20
2014

En mil var tredje timme

Så heter det event som ”Pace on Earth” arrangerade i helgen och som jag var med och sprang under lördagsdygnet…

Eventet är precis vad det heter, man springer en mil var tredje timme under ett helt dygn med start kl 00, 03, 06, 09, 12, 15, 18 och 21, alltså åtta så kallade ultraintervaller…

 

IMG_20141017_185419

 Tänkta milspår att springa under lördagsdygnet…

Hur gick det då?

Jo det gick under omständigheterna bra, hörde talas om eventet lite sent så jag hade inte förberett mig alls, därför blev det mycket improvisation, tog varje intervall som den kom, tror jag fick slita hårdare än nödvändigt.

Jag valde heller inte de lättaste banorna utan hade som mål att prova alla milspår här i trakten varav ett spår som jag aldrig sprungit förut (milen i Mullsjö)…

 

koahagen

 Niklas springer genom ”Koahagen” i Habo milspår…

Intervall #1

Jag började i alla fall med ”Habomilen”, strax innan start la jag ut en Instagrambild, en karta över de milspår jag planerat att springa, strax efteråt kom ett sms från en vän som frågade om jag ville ha sällskap under den första etappen.

Jag är tacksam för den extra supporten jag fick under första milen, vi höll ett jämnt och behagligt tempo.

kl 01.30 var jag hemma igen, försökte få lite sömn mellan de nattliga intervallerna, hade arbetat under dagen och inte fått tillfälle att sova ordentligt på kvällen. Sömnbrist var nog det största misstaget, att outvilad ge sig på en så krävande utmaning, det banar för problem…

 

Intervall #2

Jag fick i alla fall 45 minuter sömn mellan intervall ett och två… Det var när jag hörde väckarn som jag förstod hur tufft det här dygnet skulle bli. Jag var yr av trötthet när jag klev upp och drog på mig mina löparkläder igen, jag växlade mellan  tre uppsättningar kläder närmast kroppen, ytterst hade jag två uppsättningar (tights/jackor) som jag växlade mellan och hoppades att de skulle hinna torka mellan intervallerna…

 

bankeryd

Höjdkurva bankerydsspåret = bara upp och ner…

Eftersom klockan nu var 03, dvs mitt i natten så valde jag att springa nära hemmet, nära tätbebyggt område, så det fick bli 3 varv längs spåret i Bankeryd. Insåg först efteråt när jag studerade höjdkurvorna hur tufft passet var och varför jag kände mig så sliten efteråt, det gick bara uppför och nedför…

Kl 04.30 var jag hemma igen, ställde klockan och kröp till kojs. Vaknade 05.30 en timme senare av att väckarn ringde igen, men nu mådde jag riktigt illa, var så trött att det bara dunkade i huvudet, insåg då att om jag ger mig ut på denna intervall, då blir det min sista och det ville jag inte, så jag valde att ställa fram klockan 2,5h och somna om.

 

ebbahallby

Ebba är taggad inför sitt första av totalt 4 intervaller…

Intervall #3

Vaknade igen kl 08 och var betydligt mer utvilad, nu hade jag inga svårigheter att dra på mig löparkläderna och skorna. Fru Ebba blev också inspirerad så hon drog också på sig löparkläderna och följde med till Hallby där vi tillsammans sprang den för mig tredje intervallen…

 

Dagtid gick det betydligt lättare, ja visst var man sliten, men det kändes mycket bättre att springa när det var ljust…

 

När vi kom hem dukades fram en ordentlig frukost, förutom två mackor tidigare under natten hade jag inte ätit något, kroppen skrek efter energi!

 

Intervall #4

Kl 12.00 påbörjades den fjärde milen, vi sprang i Mullsjö ett oprövat spår som inledningsvis var riktigt blöt och lerig, den dåliga terrängen fick mig på dåligt humör jag var dyngsur från knäna och ner, det klafsade i skorna när jag sprang. Men efter 5 km tedde sig spåret bättre och avslutningsvis njöt jag, banan slutade med ett par km härligt utförslöp där man kunde bygga upp fart…

 

Intervall #5

Kl 15.00 Under den femte milen hände det som inte fick hända, Ebba som var med mig pinnade på, men jag började få ont i ryggen, vet inte om det var en nerv som spökade eller en muskel som blivit överansträngd. Kändes som knivhugg i ryggslutet, smärtan pikade när jag sprang för upprätt eller för framåtlutad, så försökte hitta ett läge där emellan.

Efter 6-7km tvingades jag gå och vid slutet av denna mil fattade jag beslutet att stå över den kommande intervallen för att vila ryggen och ge allt på den sista intervallen, jag ville helt enkelt inte riskera dra på mig några skador…

 

Intervall #6

Kl 21 hade det blivit mörkt, jag hade stått över en intervall och var nu påväg ut till Axamo för att springa min sjätte och sista mil.

Det var helt tomt på parkeringen vid Axamobadet, intet liv i sikte. Jag började springa längs spåret och höll en god takt, efter 5 km kom smärtan tillbaka i ryggen, tvingades slå om till intervaller, typ gå 100 meter, springa 400 osv… Ung halvvägs släktes elljusen, det gjorde iofs inte så mycket eftersom jag hade med mig eget ljus, men jag kände mig plötsligt mycket mer ensam där ute i skogen…

Nu var det viljan att få slut på lidandet som drev mig.

Underbar känsla när klockan pep 10km, uppdraget var slutfört. Samtidigt kändes det lite tomt, tudelad känsla liksom, för vad skulle jag göra nu?

 

Avslutningsvis

Vill tacka Ellen & Johnny på Pace on Earth för ett riktigt roligt event.

Förutom att löpa en mil var tredje timme pågick en massa deltävlingar, varje intervall hade ett tema, genom att ladda upp bilder och filmklipp från intervallerna som stämde överens med temat kunde man vinna fina priser, detta blev liksom en extra krydda till intervallerna 🙂

Nu dagarna efter har jag försökt återhämta mig efter bästa förmåga, i morgon blir det till att springa igen, ett lugnt återhämtningspass och på onsdag är det dags för intervaller med Team Nordic Trail, sedan rullar löparlivet på som vanligt igen… 🙂

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+
Written by Trailfinnaren in: Event,Löpning,Maror / Ultror,Trail |

Inga kommentarer »

RSS feed for comments on this post.


Leave a Reply

 

Design: TheBuckmaker.com WordPress Themes